Следвайте Гласове в 1/3 от пълнолетните граждани одобряват въвеждане на еврото-

...
Следвайте Гласове в 1/3 от пълнолетните граждани одобряват въвеждане на еврото-
Коментари Харесай

Алфа рисърч: Близо 50% от българите са против еврото, страхуват се от спекула и нарастване на цените

Следвайте " Гласове " в 
1/3 от пълнолетните жители утвърждават въвеждане на еврото- 15% са изрично за, а 18% са по-скоро за, сочат данни на социологическата организация

На 27 октомври Народното събрание сложи като главен приоритет приемането на еврото. На 6 декември беше подписано съглашението, с което започнахме да произвеждаме евромонети. Това съобщи служебният министър на финансите Росица Велкова.

По думите и Министерски съвет одобри 4 законопроекта, които са импортирани в Народното събрание.

Законът за допълнение и изменение на Българска народна банка е признат от комисия и се чака тази седмица да влезе в зала на първо четене. Очаква се в комисия да бъде прегледани промени и допълнения на Търговския закон. Очакваме до края на година да влязат в зала. Четвъртият закон е обвързван с ограниченията против изпиране на пари и чакаме да края на годината да бъде прегледан на първо гласоподаване, уточни Велкова.

Според служебният финансов министър доникъде на януари четирите закона би трябвало да са признати и на второ гласоподаване.

През февруари чакаме Законът за еврото да бъде оповестен за 30 на ден публично разискване. И по-късно да бъде разискван в пленарна зала, сподели още Велкова.

Тя посочи, че ще стартира работа с кметовете и кметски намесници по въпроси, които интересуват обществото и бизнеса във връзка с еврото. И добави, че се приготвя уебсайт и основаването на безвъзмездна телефонна линия, на които жителите да задават своите въпроси.

Боряна Димитрова от Алфа Рисърч показа резултатите от извършено национално изследване за еврото.

Според нея незадоволителната осведоменост е съществена причина за това 35, 8% от хората по-скоро да утвърждават въвеждането на еврото, а близо 50% са срещу. Като мотив за това тя акцентира, че настройката при бизнеса е противоположната - 64% утвърждават, 33% са на противоположната позиция.
 


Данните от проучването демонстрират, че 1/3 от пълнолетните жители утвърждават въвеждане на еврото- 15% са изрично за, а 18% са по-скоро за. Полярно е мнението на 23% от хората, които не утвърждават и на 27%, които са изрично срещу. Две трети от бизнеса – 47% изцяло и 18 по скоро са за от бизнеса. Има директна връзка сред предстоящите резултати от въвеждането на еврото кореспондират с тези нагласи- 59% чакат положителен резултат върху стопанската система, а 61% - върху тяхната компания. Два – три пъти по-ниски са песимистичните нагласи- 28% са скептични за следствията върху стопанската система, а 18% - за резултатите върху компанията им.

 


Въпреки скептичността си, 59% от хората чакат по-лесно и комфортно разплащане при пътешестване в чужбина, 37% плануват увеличение на търговията ни с други страни. Много повече - 2/3 от бизнеса чака улеснение на търговията, всеки втори акцентира по-голяма непоклатимост и предвидимост на банковия бранш, както и на по-евтин кредитен запас, като са значими предпоставки за развиването на бизнеса.
 


Най-големите страхове на хората от еврото са: 69% са обезпокоени от измами и далавера, 57% позволяват, че ще има надуване на цените от търговците и 55% са обезпокоени от инфлация. Въпреки терзанията си 1/3 от хората позволяват, че ще има проблеми, само че ще са краткосрочни и преодолими. Други 28% са уверени, че в случай че те бъдат предотвратени, или бързо овладени, ще трансформират настройката им.

Най-песимистично настроени към еврото са хората с по-ниско обучение, възрастните с по-ниски приходи, които живеят в по-малките обитаеми места. По-образованите и с по-високи приходи от по-големите градове са оптимистично настроени.

В търсенето на аргументи за скептицизма, проучването демонстрира, че има връзка сред скептицизма и опасенията на хората от еврото са свързани с техния статут- 23% от пълнолетните българи в никакъв случай не са били в страни от Европейски Съюз, 77% по-рядко, а 30% са били най-малко един път в годината. При бизнеса контактите са още по-интензивни – 46% от бизнесмените на високи позиции постоянно пътуват в страни от Европейски Съюз.

Близо 44% от жителите са употребявали евро през последната година, 37% са правили банкови преводи, всеки десети употребява еврото като средство за икономисване а 9% - при продажба или наем на жилища, коли земя. Най-ограничен опит в потреблението на еврото – както от тях самите, по този начин и от обкръжението им – имат възрастните хора, тези с главно обучение и доста ниски приходи, живеещи в селата. Над 75% от тях декларират, че по никакъв мотив до момента не са употребявали евро.
 


Въпреки опасенията си 60% от интервюираните българи считат, че относително елементарно ще се приспособяват към еврото, 34% са на противоположно мнение. Очакванията към подробна информация за еврото са подредени по този начин: 55% желаят да знаят кой ще следи и глоби за измами, 47% дали ще има закрепен курс при обмяната на левове в евро и какъв ще бъде той, 46% – къде да алармират за неточни търговци, и 46% ще има ли такси при обменянето на левове в евро, а 40% се вълнуват какъв брой време цените в магазините ще се афишират в двете валути и докога ще може да се заплаща и в лв., и в евро.

Източник: epicenter.bg
 
 
 
 
 
18 Дек 2022156118 Дек 202295115 Дек 2022297513 Дек 2022679612 Дек 202291311 Дек 20222418КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани14 Дек 202259509 Дек 202279217 Дек 202264617 Дек 202297
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР